miercuri, mai 11, 2011

Cand 2 se bat, al 3-lea castiga ...

Toata lumea specula ca preluarea Skype e o lupta intre Google si Facebook, dar uite ca oricand putem avea parte de "surprize" si sa apara un al 3-lea care sa puna piciorul in prag si sa plece cu premiul ...

Probabil discutiile serioase ar trebui sa inceapa deabia acum: e corecta suma? ... si da si nu ... depinde unghiul din care se face estimarea ... 8 miliarde pentru un gigant nu pare mare lucru, dar pentru o intreprindere economica mai saraca cum ar fi statul roman :d, poate aceasta suma da frisoane :))

Sa fi dat prea mult Microsoft pe Skype ? Hmmmm .. daca te gandesti ca doar anul trecut au produs ~ 800 de milioane, un calcul natang ne-ar duce la concluzia ca, fortat sau nu, "afacerea Skype" se cam plateste singura in 10 - 15 ani ... dar oare anii astia nu-s cumva cam mult la ritmul de schimbare a afacerilor digitale ? ... asta chiar e de gandit ...

Pe de alta parte, o intrebare "naiva" ar fi: daca Skype devine Windows Like, cum va mai rula pe alte sisteme de operare, inclusiv mobile ... ?

Se tot spune ca isi vor recupera banii din publicitate, dar toata lumea "evita" afacerea mobila ... nokia + windows vs. the world ;)

E corect sa spunem ca a venit si randul gigantului Microsoft sa parieze pe viitorul mobil? Google a facut-o deja ... Facebook oare doarme ? Sau pregateste si el o super-lovitura ???

Cu un Intel amenintat de ARM, prin anuntul Apple, si "lasat in drum" de Nokia la pariul MeeGo, e posibil sa vedem si alte permutari de magnitudine in aceasta lume ?

Unghiul parsiv de valorizare a "capetelor de vita furajata", recte ~ 600 mil. useri Skype ~= 8 miliarde si 600 mil. useri Facebook ~= 50 miliarde ... hmmm ... ceva e putred in Danemarca :)) ...

Ori Facebook e supraevaluat, ori Microsoft a facut afacearea secolului, cumparand ceva cu de 6 ori mai putin ;)

Morala?

Facebook probabil n-a putut "evalua" "capetele de vita furajata" ale Skype la mai putin decat cele proprii ...

Google s-a gandit mai bine si probabil a decis ca oricum are prea mult la dispozitie si ar fi mai rentabil sa se intoarca catre propria ferma ;)

Cred ca deja suntem in plin razboi "mondial" al gigantilor digitali si ca din "cenusa imperiilor", vor avea de castigat perdantii autonomi ai trecutului digital boem ;)

Niciun comentariu: