luni, februarie 01, 2010

100 de milioane de euro pentru Basarabia - O Greseala ?

Daca Germania si-ar fi pus problema asta in 1990 pentru RDG, sau dupa pentru tot estul europei, astazi n-am mai fi avut de unde da acesti bani.
E posibil sa ne fi fost luati printr-o "privatizare" prieteneasca mai la est de Chisinau !
Ce-ar fi fost daca U.S.A. nu ar fi inceput planul Marshall ?
Recent am vazut pe NGtv ca Etiopia are sanse sa evite foametea din 80' chair daca banii vin dintr-o tara comunista si investitia nu e tocmai Green ...



In ceea ce ne priveste pe noi, romanii si politicile publice financiare, cred ca 100 de mil. de euro sunt o suma infima in comparatie cu drenajul sistematic din buget a ultimilor 20 de ani. E caduca mentiunea ca pe fondul accelerarii schimburilor comerciale cu R. Moldova , zona estica a tarii are sansa de a iesi din conul de umbra provinicial pauper si de a se aseza in mijlocul axei de dezvoltare europeana care uneste unele dintre cele mai mari orase din regiune - Bucuresti si Chisinau !
Ignorarea unui oras cu peste un milion de consumatori (Chisinau) e pura sinucidere economica.
Pe termen scurt, importurile alimentare la pret scazut din R. Moldova versus exportul de knowhow (fie si administrativ) pot suplini lipsa noastra de competitivitate din vest.
Sociologic, entuziasmul noilor cetateni romani, poate cataliza inertia societala.
Deschiderea democratica recenta din est, alimentata si cu sange economic, genereaza premizele propice primei colonii economice realiste a Romaniei.
Diferenta ar fi ca noi spre deosebire de alte natiuni nu am transporta element alogen acolo, ci am intari elementele pauperizate de elementul alogen deja existent in areal !!!

Niciun comentariu: